Ce e gheata carbonica

Aproape sigur chimistul francez Charles Thilorier nu a banuit nici o clipa peste ce a dat atunci cand in 1834 a observat cum dupa ce a deschis un butoi cilindric cu dioxid de carbon lichid iar dupa ce mare parte din continut s-a evaporat, in urma a ramas gheata carbonica. Insa pentru urmatoarea suta de ani nimeni nu s-a folosit de proprietatile dioxidului de carbon adus la temperatura de inghet. Nimeni pana la Thomas B. Slate, un intreprinzator american ce a patentat gheata uscata si a inceput sa o vanda in cantitati industriale.
Gheata carbonica nu este greu de produs. De fapt, in multe cazuri, gazele bogate in dioxid de carbon sunt rezultatul secundar al altor reactii chimice precum cele folosite pentru a produce amoniacul din nitrogen sau ca urmare a fermentarii in depozite special amenanjate. Mai apoi, dioxidul de carbon este racit pana cand ajunge in stare lichida. Iar de aici nu mai e decat un singur pas: reducerea presiunii astfel incat o parte din lichid sa se evapore. Asta face ca in urma evaporarii temperatura sa scada brusc iar restul lichidului sa inghete.
Mult mai tarziu, in ultimile decenii ca sa fiu mai precis, stiinta si tehnologia moderna a descoperit zeci de noi intrebuintari pentru gheata carbonica de la cocktail-uri extrem de reci ce fumega asemenea unei bauturi incinse la punctul de fierbere pana la aplicatii stiintifice precum racirea instantanee a mostrelor si esantioanelor biologice.
In plus daca vi se pare ca gheata uscata nu are suficient de multe aplicatii, ce parere aveti de sistemele de curatare prin sablare. Da, acele pompe de mare presiune ce imping nisipul printr-un tub lung si subtire facandu-l sa iasa cu viteza mare pe partea cealalta pentru a curata precum smirghelul orice suprafata plina de murdarie, vopsea, etc. Doar ca in loc de nisip se folosesc pelete de gheata carbonica. Suficient de dure ca sa actioneze si extrem de comod de lucrat cu ele pentru ca peletele se evapora si nu mai trebuie strans nici un fir de nisip sau alte resturi.
In cazul in care te intereseaza acest subiect sau doresti sa afli mai multe despre gheata carbonica poti gasi oferta aici.

Un comentariu: